Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2010 11:39 - някой ще ми помогне ли с рецепта за боб
Автор: vippoker Категория: Изкуство   
Прочетен: 6698 Коментари: 26 Гласове:
-13

Последна промяна: 15.12.2010 12:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
дояде ми се боб,
ще си го наготвя,
но незная как,
на мама ли да се обадя
или приятел в нужда се познава,
 
помогнете приятели с рецепта,
 



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bachym - Киснеш боба от вечерта
15.12.2010 11:51
после хвърляш водата и вариш на тих огън
като се развари - хвърляш боба и мяташ пържолите на скарата

:)
цитирай
2. vippoker - ха, ха, ха
15.12.2010 11:53
нестава, на пости съм,
ще се вталявам,
цитирай
3. vestavestalka - Аз как го приготвам...
15.12.2010 11:57
Вземам 1 кг от марката ОРО-добруджански. Изчиствам и измивам една купичка от него - към 250 гр. и го слагам в студена вода да ври. Когато водата изкипи до боба - около час и половина - се долива студена вода. Докато кипне - режа кромид лук, морков, чушка, домат. Смесвам сол и червен пипер, добавям чубрица, джоджен, девисил и босилек и във вече кипящата вода ги добавям. Вари се още около час и става мозък. Ако го искаш по-блажен, може да се добави изпечена царска наденица, заедно с мазнината в която е обработена. Добър апетит от мене. :)))
цитирай
4. анонимен - питай Бютиту тя е майсторка
15.12.2010 12:00
питай Бютиту тя е майсторка
цитирай
5. pisatelkata - Ако боба е домашен няма смисъл да го ...
15.12.2010 12:05
Ако боба е домашен няма смисъл да го накисваш, но ако е от магазина се накисва във вода от вечерта! Много обичам боб, така са ми омръзнали тия пържоли, кебабчета и разни меса.
цитирай
6. vippoker - благодаря, руми
15.12.2010 12:07
ще прибягам до вкъщи да го накисна
а ако имам въпроси, може ли да ти пиша
цитирай
7. vippoker - коя е Бютиту
15.12.2010 12:08
и каква е
майстор-готвач
цитирай
8. vippoker - благодаря ти писателко любима
15.12.2010 12:09
и на мен ми омръзна, само "стара планина"
ИСКАМ БОБ
цитирай
9. sladyr4eto87 - 500 г боб 1 голям или 2 малки мор...
15.12.2010 12:09
500 г боб
1 голям или 2 малки моркова
1-2 глави кромид лук или 1 стрък праз
1 чушка (ако има)
2 домата или 2 с.л. доматено пюре
1 4.l sharena sol
1 ч.л. червен пипер
чубрица, джоджен, пресен магданоз
С това количество продукти пълня трилитрова тенджера.

Бобът се почиства, измива и накисва поне в 3 части вода за 8 часа. На сутринта водата се излива (аз си поливам с нея бурените на балкона :mrgreen: ) и бобът се слага да се вари със студена вода. Добре е да се изхвърлят зърната, които не са набъбнали, защото те така или иначе няма да се сварят. След като заври, водата се изхвърля, зърната се измиват и пак се слагат да се варят (пак в студена вода). Докато заври отново, се отстранява пяната. След завирането се намалява огъня и се добавят 1 с.л. захар, 1 с.л. олио и 1 с.л. ракия (може и да не се прави) за по-бързо сваряване. Когато зърната са почти омекнали, се прибавят нарязаните моркови и лук, по-късно и чушката (може и печена, още по-вкусно става). Подправя се с чубрица (майка ми слагаше и сминдух).
В ястието трябва да има достатъчно вода, ако се налага, се долива вряла.
Слагат се доматите, джоджена и червения пипер и след още няколко минути се отстранява от огъня. Наръсва се с пресен магданоз.

Понякога правя и запръжка, но напоследък не ми понасят много запържените храни.

Как разбирам, че бобът се е сварил: бъркам с широка дървена лъжица и когато зърната спрат да тропат при допира с лъжицата, значи са достатъчно омекнали.

ETO EDNA RECEPTA OT MEN ZA BOB4E
цитирай
10. vippoker - благодаря и на тебе, сладко сладурче
15.12.2010 12:10
ще ям боб до великден
цитирай
11. sladyr4eto87 - kakav bob 6te gotvi6 doma6en ili ot ...
15.12.2010 12:12
kakav bob 6te gotvi6 doma6en ili ot magazina
цитирай
12. vestavestalka - Ако имаш въпроси, смело пиши...
15.12.2010 12:13
Аз не съм човекоядка.:)))
цитирай
13. dolsineq - От мен туршийката, от теб бобеца, ...
15.12.2010 12:13
От мен туршийката, от теб бобеца, Жоро...:)
цитирай
14. vippoker - до сладкото сладурче
15.12.2010 12:14
от магазина
цитирай
15. vippoker - до руми
15.12.2010 12:14
аз само за боба ще питам
цитирай
16. vippoker - заповядай долсинея
15.12.2010 12:15
добре си дошла с трушийката
може после да направим и крем Брюле
цитирай
17. sladyr4eto87 - eto edna po lesna recepta eto az kak ...
15.12.2010 12:19
eto edna po lesna recepta eto az kak go pravq ----SLAGAM POLOVIN KILO BOB NO PARVO GO MIEME SLAGAM MY PO MALKO VODA ZA DA MOJE PO BARZO DA SE SVARI AKO E OT MAGAZINA MY SLAGAM I EDNA LAJI4KA RAKIA ZA6TOTO PO BARZO SE VARI TAKA DROBIME MY DVE KROMITKI PODPRAVKI KAKVITO OBI4A6 SI SLAGA6 I GO OSTAVQ6 DA SE VARI SLED KATO VIDIME 4E SE E SVARIL BOBO ZAPARJVAME V EDNA TAVI4KA S OLIO 5 LAJICI BRA6NO PODPARJVAME BRA6NOTO I SLED KATO POLY4IME ZLATIST CVQT ISIPVAME V BOBA KOITO VRI O6TE. BOBA TRQBVA DA VRI ZA DA SE SLOJI PODPRA6KATA INA4E NE STAVA PODPRA6KATA. dano tazi ti se vidi po lesna recepta pone za men stava po barzo
цитирай
18. sladyr4eto87 - a eto i edna za bob salata----- sv...
15.12.2010 12:22
a eto i edna za bob salata----- svarqvame polovinka bob bez ni6to da slagame sled kato bobo se svari go izcejdame i go slagame v golqma kypa slagame my tri kromitki sitno narqzani, edin byrkan lutenica ,sol na vkys,moje i malko magdanos ili 6arena sol az my slagam malko 6arena sol za6toto po mi xaresva taka bon apeti
цитирай
19. анонимен - Можеш да се поинтересуваш и добре ли съм...
15.12.2010 12:25
Няма да ти се разсърдя!:))) vestavestalka
цитирай
20. vippoker - тенкю, сладурче
15.12.2010 12:26
вери спешъл
цитирай
21. troia - моето предложение
15.12.2010 12:28
е направо да отидеш в магазина и ди си купиш готова консерва боб. Има най-различни видове, червен, бял, едър, ситен, но е много хубав от фирма Мисота. Веднъж се престраших и си купих и сега го правя редовно. Пести време, ток и е вкусно. Притопляш го и можеш да изхвърлиш соса и да си направиш салата или да добавиш доматки към соса и подправки и да поври 5м. и да си хапнеш като манджа. Решението е твое.
цитирай
22. vippoker - благодаря, troia
15.12.2010 12:31
вече накиснах боба,
но ще прибягам до магазина,
да си купя консерва,
за салатката
цитирай
23. sladyr4eto87 - eto i bob na fyrna prodykti:...
15.12.2010 12:36
eto i bob na fyrna

prodykti:
polovin kilogram zrql bob
2 morkova
3 straka celina
2 glavi lyk
3 domata moje i ot konserva
300grama gabi
3 luti 4y6leta ako gi obi4a6,
10 maslini,100gr olio
magdanoz
djoddjen,sol na vkys

prigotvqne
svarqvame boba dokato trae vareneto slagame narqzanite na sitno morkovi,celina,gabii lyk.
bobat vri dokato omekne napalno i ostane s malko voda.olioto se sgore6tqva v tavi4ka i kam nego se pribavq 4erveniqt piper.v tavi4kata se isipva i svareniqt ve4e bob.
podpravq se s djodjen i sol , a lutite 4y46ki se slagat vatre celi, bobat se slaga da se pe4e na silna fyrnakato otgore se postavqt domati narqzani na krag4eta i polovinki maslini-
цитирай
24. malchaniaotnadejda7 - Bon appetit, Vippoker !:)
15.12.2010 14:37
Ако нямаш джоджен, може да му добавиш русалия. За предпочитане пресна или замразена. Ако е изсушена, за разлика от чубрицата, променя вкуса. Успех!:)))
цитирай
25. boristodorov56 - Запомни тази рецепта!
16.12.2010 11:40
По принцип тя се реализира на открито - на оджак, огнище, барбекю, баджа и т.н.

В тенджера с вода се слага бял боб и 5 литра вода и те врят половин час.
Извърляш водата.

Стъкаш постояннно огъня и добавяш нови дърва.

Отново пълниш със същото количество вода и пак толкова ври.
Изхвърляш водата.

Стъкаш постояннно огъня и добавяш нови дърва.
Трети път пълниш със същото количество вода и пак толкова ври.

Изхвърляш водата заедно с боба.

Въглените са станали достатъчно.

Слагаш скарата върху въглените и мяташ пържоли за 20 минути с овкусено месо по избор.

Гозбата се казва Фасул по хайдушки и се придружава с червено вино от пловдивската яка на Родопите.

Да ти е вкусно!

(Издавам ти много стара семейна тайна предавана на ухо от дядо на внук още от времето на прадядото на Кубрат.)
цитирай
26. razkazvachka - Боб на нощна енергия:
16.12.2010 21:56
Слагаш две дамски шепи боб в студена вода - 4 л в петлитрова тенджера, включваш котлона на 4 за провинцията или на 2 за столицата и слагаш да се вари в 21 часа.
Затваряш плътно вратата на кухнята и всички останали врати до стаята с библиотеката и компютъра.
Включваш всички възможни чатове и блогове и се включваш във всякакви мохабети - на всяка манджа мерудия;
По някое време заспиваш.
Към 2 часа започваш да сънуваш избухването на Везувий.
Събуждаш се, ориентираш се в обстановката 30 секунди и хукваш през 4 врати към кухнята, отваряш прозореца широко, изключваш котлона и преместваш тенджерата на безопасна плоча - ако си на първия етаж като мен - направо излизаш навън и оставяш тенджерата с боба до кофата за боклук.
След три денонощия мирисът на лава се разнася достатъчно, за да повториш упражнението.
След 7 опита, семейството се отказва да яде боб.
Което и беше целта на занятието.
Поради липса на повече тенджери, минавате на суха храна на скара или фурна.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vippoker
Категория: Поезия
Прочетен: 255499
Постинги: 73
Коментари: 859
Гласове: 4235
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930