Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Постинг
15.12.2010 11:39 -
някой ще ми помогне ли с рецепта за боб
Автор: vippoker
Категория: Изкуство
Прочетен: 6698 Коментари: 26 Гласове:
Последна промяна: 15.12.2010 12:12
Прочетен: 6698 Коментари: 26 Гласове:
-13
Последна промяна: 15.12.2010 12:12
дояде ми се боб,
ще си го наготвя,
но незная как,
на мама ли да се обадя
или приятел в нужда се познава,
помогнете приятели с рецепта,
ще си го наготвя,
но незная как,
на мама ли да се обадя
или приятел в нужда се познава,
помогнете приятели с рецепта,
после хвърляш водата и вариш на тих огън
като се развари - хвърляш боба и мяташ пържолите на скарата
:)
цитирайкато се развари - хвърляш боба и мяташ пържолите на скарата
:)
нестава, на пости съм,
ще се вталявам,
цитирайще се вталявам,
Вземам 1 кг от марката ОРО-добруджански. Изчиствам и измивам една купичка от него - към 250 гр. и го слагам в студена вода да ври. Когато водата изкипи до боба - около час и половина - се долива студена вода. Докато кипне - режа кромид лук, морков, чушка, домат. Смесвам сол и червен пипер, добавям чубрица, джоджен, девисил и босилек и във вече кипящата вода ги добавям. Вари се още около час и става мозък. Ако го искаш по-блажен, може да се добави изпечена царска наденица, заедно с мазнината в която е обработена. Добър апетит от мене. :)))
цитирай
4.
анонимен -
питай Бютиту тя е майсторка
15.12.2010 12:00
15.12.2010 12:00
питай Бютиту тя е майсторка
цитирайАко боба е домашен няма смисъл да го накисваш, но ако е от магазина се накисва във вода от вечерта! Много обичам боб, така са ми омръзнали тия пържоли, кебабчета и разни меса.
цитирайще прибягам до вкъщи да го накисна
а ако имам въпроси, може ли да ти пиша
цитирайа ако имам въпроси, може ли да ти пиша
и каква е
майстор-готвач
цитираймайстор-готвач
и на мен ми омръзна, само "стара планина"
ИСКАМ БОБ
цитирайИСКАМ БОБ
500 г боб
1 голям или 2 малки моркова
1-2 глави кромид лук или 1 стрък праз
1 чушка (ако има)
2 домата или 2 с.л. доматено пюре
1 4.l sharena sol
1 ч.л. червен пипер
чубрица, джоджен, пресен магданоз
С това количество продукти пълня трилитрова тенджера.
Бобът се почиства, измива и накисва поне в 3 части вода за 8 часа. На сутринта водата се излива (аз си поливам с нея бурените на балкона :mrgreen: ) и бобът се слага да се вари със студена вода. Добре е да се изхвърлят зърната, които не са набъбнали, защото те така или иначе няма да се сварят. След като заври, водата се изхвърля, зърната се измиват и пак се слагат да се варят (пак в студена вода). Докато заври отново, се отстранява пяната. След завирането се намалява огъня и се добавят 1 с.л. захар, 1 с.л. олио и 1 с.л. ракия (може и да не се прави) за по-бързо сваряване. Когато зърната са почти омекнали, се прибавят нарязаните моркови и лук, по-късно и чушката (може и печена, още по-вкусно става). Подправя се с чубрица (майка ми слагаше и сминдух).
В ястието трябва да има достатъчно вода, ако се налага, се долива вряла.
Слагат се доматите, джоджена и червения пипер и след още няколко минути се отстранява от огъня. Наръсва се с пресен магданоз.
Понякога правя и запръжка, но напоследък не ми понасят много запържените храни.
Как разбирам, че бобът се е сварил: бъркам с широка дървена лъжица и когато зърната спрат да тропат при допира с лъжицата, значи са достатъчно омекнали.
ETO EDNA RECEPTA OT MEN ZA BOB4E
цитирай1 голям или 2 малки моркова
1-2 глави кромид лук или 1 стрък праз
1 чушка (ако има)
2 домата или 2 с.л. доматено пюре
1 4.l sharena sol
1 ч.л. червен пипер
чубрица, джоджен, пресен магданоз
С това количество продукти пълня трилитрова тенджера.
Бобът се почиства, измива и накисва поне в 3 части вода за 8 часа. На сутринта водата се излива (аз си поливам с нея бурените на балкона :mrgreen: ) и бобът се слага да се вари със студена вода. Добре е да се изхвърлят зърната, които не са набъбнали, защото те така или иначе няма да се сварят. След като заври, водата се изхвърля, зърната се измиват и пак се слагат да се варят (пак в студена вода). Докато заври отново, се отстранява пяната. След завирането се намалява огъня и се добавят 1 с.л. захар, 1 с.л. олио и 1 с.л. ракия (може и да не се прави) за по-бързо сваряване. Когато зърната са почти омекнали, се прибавят нарязаните моркови и лук, по-късно и чушката (може и печена, още по-вкусно става). Подправя се с чубрица (майка ми слагаше и сминдух).
В ястието трябва да има достатъчно вода, ако се налага, се долива вряла.
Слагат се доматите, джоджена и червения пипер и след още няколко минути се отстранява от огъня. Наръсва се с пресен магданоз.
Понякога правя и запръжка, но напоследък не ми понасят много запържените храни.
Как разбирам, че бобът се е сварил: бъркам с широка дървена лъжица и когато зърната спрат да тропат при допира с лъжицата, значи са достатъчно омекнали.
ETO EDNA RECEPTA OT MEN ZA BOB4E
ще ям боб до великден
цитирайkakav bob 6te gotvi6 doma6en ili ot magazina
цитирайАз не съм човекоядка.:)))
цитирай От мен туршийката, от теб бобеца, Жоро...:)
цитирайот магазина
цитирайаз само за боба ще питам
цитирайдобре си дошла с трушийката
може после да направим и крем Брюле
цитирайможе после да направим и крем Брюле
eto edna po lesna recepta eto az kak go pravq ----SLAGAM POLOVIN KILO BOB NO PARVO GO MIEME SLAGAM MY PO MALKO VODA ZA DA MOJE PO BARZO DA SE SVARI AKO E OT MAGAZINA MY SLAGAM I EDNA LAJI4KA RAKIA ZA6TOTO PO BARZO SE VARI TAKA DROBIME MY DVE KROMITKI PODPRAVKI KAKVITO OBI4A6 SI SLAGA6 I GO OSTAVQ6 DA SE VARI SLED KATO VIDIME 4E SE E SVARIL BOBO ZAPARJVAME V EDNA TAVI4KA S OLIO 5 LAJICI BRA6NO PODPARJVAME BRA6NOTO I SLED KATO POLY4IME ZLATIST CVQT ISIPVAME V BOBA KOITO VRI O6TE. BOBA TRQBVA DA VRI ZA DA SE SLOJI PODPRA6KATA INA4E NE STAVA PODPRA6KATA. dano tazi ti se vidi po lesna recepta pone za men stava po barzo
цитирайa eto i edna za bob salata----- svarqvame polovinka bob bez ni6to da slagame sled kato bobo se svari go izcejdame i go slagame v golqma kypa slagame my tri kromitki sitno narqzani, edin byrkan lutenica ,sol na vkys,moje i malko magdanos ili 6arena sol az my slagam malko 6arena sol za6toto po mi xaresva taka bon apeti
цитирай
19.
анонимен -
Можеш да се поинтересуваш и добре ли съм...
15.12.2010 12:25
15.12.2010 12:25
Няма да ти се разсърдя!:))) vestavestalka
цитирайвери спешъл
цитирайе направо да отидеш в магазина и ди си купиш готова консерва боб. Има най-различни видове, червен, бял, едър, ситен, но е много хубав от фирма Мисота. Веднъж се престраших и си купих и сега го правя редовно. Пести време, ток и е вкусно. Притопляш го и можеш да изхвърлиш соса и да си направиш салата или да добавиш доматки към соса и подправки и да поври 5м. и да си хапнеш като манджа. Решението е твое.
цитирайвече накиснах боба,
но ще прибягам до магазина,
да си купя консерва,
за салатката
цитирайно ще прибягам до магазина,
да си купя консерва,
за салатката
eto i bob na fyrna
prodykti:
polovin kilogram zrql bob
2 morkova
3 straka celina
2 glavi lyk
3 domata moje i ot konserva
300grama gabi
3 luti 4y6leta ako gi obi4a6,
10 maslini,100gr olio
magdanoz
djoddjen,sol na vkys
prigotvqne
svarqvame boba dokato trae vareneto slagame narqzanite na sitno morkovi,celina,gabii lyk.
bobat vri dokato omekne napalno i ostane s malko voda.olioto se sgore6tqva v tavi4ka i kam nego se pribavq 4erveniqt piper.v tavi4kata se isipva i svareniqt ve4e bob.
podpravq se s djodjen i sol , a lutite 4y46ki se slagat vatre celi, bobat se slaga da se pe4e na silna fyrnakato otgore se postavqt domati narqzani na krag4eta i polovinki maslini-
цитирайprodykti:
polovin kilogram zrql bob
2 morkova
3 straka celina
2 glavi lyk
3 domata moje i ot konserva
300grama gabi
3 luti 4y6leta ako gi obi4a6,
10 maslini,100gr olio
magdanoz
djoddjen,sol na vkys
prigotvqne
svarqvame boba dokato trae vareneto slagame narqzanite na sitno morkovi,celina,gabii lyk.
bobat vri dokato omekne napalno i ostane s malko voda.olioto se sgore6tqva v tavi4ka i kam nego se pribavq 4erveniqt piper.v tavi4kata se isipva i svareniqt ve4e bob.
podpravq se s djodjen i sol , a lutite 4y46ki se slagat vatre celi, bobat se slaga da se pe4e na silna fyrnakato otgore se postavqt domati narqzani na krag4eta i polovinki maslini-
Ако нямаш джоджен, може да му добавиш русалия. За предпочитане пресна или замразена. Ако е изсушена, за разлика от чубрицата, променя вкуса. Успех!:)))
цитирайПо принцип тя се реализира на открито - на оджак, огнище, барбекю, баджа и т.н.
В тенджера с вода се слага бял боб и 5 литра вода и те врят половин час.
Извърляш водата.
Стъкаш постояннно огъня и добавяш нови дърва.
Отново пълниш със същото количество вода и пак толкова ври.
Изхвърляш водата.
Стъкаш постояннно огъня и добавяш нови дърва.
Трети път пълниш със същото количество вода и пак толкова ври.
Изхвърляш водата заедно с боба.
Въглените са станали достатъчно.
Слагаш скарата върху въглените и мяташ пържоли за 20 минути с овкусено месо по избор.
Гозбата се казва Фасул по хайдушки и се придружава с червено вино от пловдивската яка на Родопите.
Да ти е вкусно!
(Издавам ти много стара семейна тайна предавана на ухо от дядо на внук още от времето на прадядото на Кубрат.)
цитирайВ тенджера с вода се слага бял боб и 5 литра вода и те врят половин час.
Извърляш водата.
Стъкаш постояннно огъня и добавяш нови дърва.
Отново пълниш със същото количество вода и пак толкова ври.
Изхвърляш водата.
Стъкаш постояннно огъня и добавяш нови дърва.
Трети път пълниш със същото количество вода и пак толкова ври.
Изхвърляш водата заедно с боба.
Въглените са станали достатъчно.
Слагаш скарата върху въглените и мяташ пържоли за 20 минути с овкусено месо по избор.
Гозбата се казва Фасул по хайдушки и се придружава с червено вино от пловдивската яка на Родопите.
Да ти е вкусно!
(Издавам ти много стара семейна тайна предавана на ухо от дядо на внук още от времето на прадядото на Кубрат.)
Слагаш две дамски шепи боб в студена вода - 4 л в петлитрова тенджера, включваш котлона на 4 за провинцията или на 2 за столицата и слагаш да се вари в 21 часа.
Затваряш плътно вратата на кухнята и всички останали врати до стаята с библиотеката и компютъра.
Включваш всички възможни чатове и блогове и се включваш във всякакви мохабети - на всяка манджа мерудия;
По някое време заспиваш.
Към 2 часа започваш да сънуваш избухването на Везувий.
Събуждаш се, ориентираш се в обстановката 30 секунди и хукваш през 4 врати към кухнята, отваряш прозореца широко, изключваш котлона и преместваш тенджерата на безопасна плоча - ако си на първия етаж като мен - направо излизаш навън и оставяш тенджерата с боба до кофата за боклук.
След три денонощия мирисът на лава се разнася достатъчно, за да повториш упражнението.
След 7 опита, семейството се отказва да яде боб.
Което и беше целта на занятието.
Поради липса на повече тенджери, минавате на суха храна на скара или фурна.
цитирайЗатваряш плътно вратата на кухнята и всички останали врати до стаята с библиотеката и компютъра.
Включваш всички възможни чатове и блогове и се включваш във всякакви мохабети - на всяка манджа мерудия;
По някое време заспиваш.
Към 2 часа започваш да сънуваш избухването на Везувий.
Събуждаш се, ориентираш се в обстановката 30 секунди и хукваш през 4 врати към кухнята, отваряш прозореца широко, изключваш котлона и преместваш тенджерата на безопасна плоча - ако си на първия етаж като мен - направо излизаш навън и оставяш тенджерата с боба до кофата за боклук.
След три денонощия мирисът на лава се разнася достатъчно, за да повториш упражнението.
След 7 опита, семейството се отказва да яде боб.
Което и беше целта на занятието.
Поради липса на повече тенджери, минавате на суха храна на скара или фурна.
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.